Les 1: Informatiecentrum Zaanstad

Bij les 1 gingen de leerlingen naar het informatiecentrum Zaanstad. Daar kregen de leerlingen informatie van Marene Kok over het project Inverdan. Aan de hand van een maquette liet ze zien wat er allemaal gebouwd is en wat voor soort gebouwen dat waren. Na afloop zijn de leerlingen de stad in gegaan om het “in het echt” te zien.

Les 2: HenNK architecten

Bij les 2 kregen we een gastles van Martijn van der Hout en Tanja Nieuwenhuyzen Kruseman (van HenNK architecten). Zij hebben verteld wat een architect doet en hoe je er één kunt worden. Aan de hand van hun portfolio hebben zij allerlei eigen projecten getoond en daarover verteld. Ze hadden ook een voorbeeldhuis meegenomen in 3d.

De leerlingen mochten toen het droomhuis van juf bedenken. Dit werd getekend, onder andere met Sketch Up.

Na afloop gingen de leerlingen een eigen maquette maken van hun eigen stad. daarvoor moesten ze huizen uitknippen, huizen in elkaar vouwen (3D) en op de gewenste plek plakken. Ze moesten ook rekening houden met de infrastructuur. Hiermee waren ze zeer leuk bezig!

 

Architectuur
De leerlingen activeren hun voorkennis door het bekijken van filmpjes over wonen door de eeuwen heen en wonen nu en praten daar samen over. De leerlingen onderzoeken wat ze al weten van architectuur en het beroep architect en maken een woordweb.

De kinderen gaan op stap in Zaandam-zuid en onderzoeken welke verschillende huizen er zijn.
Ze maken en foto’s, interviewen bewoners en noteren de gegevens over de huizen.Daarna presenteren ze hun gegevens d.m.v. een muurkrant of PowerPoint.
Daarnaast ontwerpen alle leerlingen hun eigen droomhuis. Dit komt in de derde les weer terug!

Topklas-architectuur-210

 

De kinderen krijgen de tweede les informatie over het kadaster. Ze leren d.m.v. een film wat het kadaster is en doet. Ze maken kennis met een paar producten van het kadaster (veldwerktekening, wegenkaart) Ze ontdekken d.m.v. de digitale kaart hoe groot  het stuk grond van hun huis is. 
Ze kunnen vragen stellen. Ze doen een quiz.

Topklas-architectuur-235

De kinderen krijgen de derde les een gastles van Jacqueline Tellinga over de inrichting  van de grond. Mevrouw Tellinga is architect en landschapskundige in Almere waar mensen hun kavel kunnen kopen en hun eigen droomhuis kunnen realiseren.

De leerlingen ontwerpen hun dorp en bouwen dit  na m.b.v. bouwplaten, krijgen een kavelpaspoort en gaan aan de slag met rekenlineaal en €300.000,- aan fictief geld.

Topklas-architectuur-253  Topklas-architectuur-2811