Politiek 1: Gemeentelijke politiek (gastles met locoburgemeester Jeroen Olthof)

Bij onze eerste les Politiek kregen wij een gastles van de locoburgemeester Jeroen Olthof. Hij vertelde over zichzelf, hoe hij locoburgemeester is geworden en wat hij allemaal doet op een dag. Toen hij zijn rooster liet zien aan de leerlingen vielen ze bijna van hun stoel. Wat een druk rooster!

Verder vertelde Jeroen Olthof ook veel over de gemeentelijke politiek, waarin hij duidelijk uitleg gaf over de structuur en de verschillende partijen in Zaanstad. Ook had hij zijn ketting meegenomen, dat vonden de leerlingen erg interessant!

Politiek 2: werkbezoek Binnenhof (met ontmoeting premier Rutte)

Voor onze tweede les Politiek zijn we naar Den Haag gegaan. Bakker Travel heeft ons naar het Binnenhof gebracht met een mooie bus. Daar werden we ontvangen door Marloes Vernooijs van ProDemos.

Het werkbezoek begon met een quiz over politiek. Dat vonden de leerlingen erg leuk en ze waren ook zeer enthousiast bezig. Na de quiz gingen we naar het binnenhof. Daar gingen we een bezoekje brengen aan de ridderzaal! De leerlingen keken hun ogen uit. Marloes vertelde over de functie van de ridderzaal en zijn geschiedenis.

Na het bezoek aan de ridderzaal was het tijd voor de fotospeurtocht. De leerlingen kregen een foto te zien en moesten op zoek naar wat er op de foto stond. Bij de locatie aangekomen werd er verteld waar ze waren en waarvoor het diende. Al met al een sportieve en leerzame speurtocht!

na de fotospeurtocht was het tijd voor het bezoek aan de Tweede Kamer. Als eerst moesten we door de beveiliging. Dat was reuze spannend! Toen we eenmaal binnen waren, liepen we gezamenlijk naar de Tweede Kamer. En toen kwamen we ineens Sybrand Buma (CDA) tegen! De leerlingen vroegen gelijk om een handtekening. Gelukkig had dhr. Buma even tijd voor ons en kon hij een aantal vragen beantwoorden die de leerlingen bedacht hadden. En natuurlijk even op de foto!

Na ons bezoek aan de Tweede kamer was het tijd om naar huis te gaan. We liepen terug naar het ProDemos gebouw om onze spullen te pakken. En wie stapt er op dat moment uit de auto… Mark Rutte (Minister President – VVD)! Een paar handtekeningen later